23 Mart 2020 Pazartesi

PUSULA




Yurt dışında yaklaşık üç sene beraber çalıştığımız bir proje müdürüm vardı, adı Oğuz Şenel,  öldü allah rahmet eylesin, kendisi 1968 İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi ) mezunu, hemde okulun birincisi olduğunu söylerdi.

Oğuz bey, çalışkan, dürüst, işini seven ve işine bağlı biriydi. Atmış üç yaşında olmasına rağmen hala gençlik yıllarındaki öğrenme arzusunu, merakını yitirmemiş bir insandı.
Bir gün bana anlattı, Amerika da yaşayan Ahmet adında ablasının oğlu bir yiğeni varmış. Sordum diyor Ahmede “Bu Amerikalıların başarısı nereden kaynaklanıyor “ diye. Ahmet “  Dayı, burada yaşayan insanlar her meslekten, her din, dil , ırk ve yaştan kim olursa olsun, ne yapıyorsa yapsın, yaptığının en iyisini yapmaya çalışırlar, hile hurda bilmezler ve vatanlarını çok severler, etnik yapıları onlar için vatandan sonra gelir ” dedi.

İnsanın olduğu her yerde yerde iyilik ve kötülüğün, güzellik ve çirkinliğin olmaması düşünülemez, ancak herhalde Ahmedin söylediğinden şunu anlamak mümkün orada yaptığının/ yapacağının en iyisini yapmaya çalışanların olması, yüzde anlamında bayağı yüksek olsa gerek ki adamlar hakikaten bilim ve teknolojide başarılılar ve başı çekiyorlar.

Ne yaparsan yap en iyisini yap, aşk ile yap…

Eskiden yelkenle çalışan büyük teknelerin olduğu dönemlerde, bu teknelere sabotaj yapmak için gemi pusulasının cıvarına gizli bir şekilde mıknatıs yerleştirirlermiş. Pusulasının doğru olduğunu düşünen kaptan, mıknatıstan etkilenip yanlış yörüngede gittiğini, varması gerekli nokta yerine başka yere varınca anlarmış, yanlış iliklenen gömlek düğmesi gibi, son düğmeye varmadan yanlış iliklediğinizi anlayamazsınız.

Şimdi,  bir tarafta yaptığının ve yapacağının en iyisini yapmaya çalışan, vatanını etnik yapısından daha önce tercih eden, diğer tarafta yapması gerekeni yapmayıp yada yapacağının yutturulabilir şekilde yapmaya çalışan, vatandan önce etnik yapısını tercih edenler. 

Hangisinin pusulası hedefe varır ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder