3 Haziran 2019 Pazartesi

KÖRLER ÇARŞISINDA AYNA SATMAK, SAĞIRLAR ÇARŞISINDA NARA ATMAK




Mevlananın bu deyişini çok severim, “KÖRLER ÇARŞISINDA AYNA SATMA, SAĞIRLAR ÇARŞISINDA NARA ATMA ”. Aslında anlam olarak aynı sayılabilir, ha körler çarşısında ayna sattın ha sağırlar çarşısında nara attın, ne körler aynayı görür, ne de sağırlar nara yı duyar. İnsan toplumları öyle değil mi sizce ?

Çok doğrudur, fiziksel anlamda körler görmez, sağırlar duymaz, birde bu işin  gerçek tarafı var. Gerçekte insanlar,  gerek duyma, gerekse görme eylemine fiziksel organlarıyla  başlarlar ancak bu eylemlerini akıllarıyla destekleyip tamamlarlar. Aklı ise net tanımlamak çok zordur, zira aklın kalitesine etken o kadar çok faktör var ki hangisini baz alacaksınız ? Doğuştan getirdiğiniz akıl mı ? 
Genetik olarak sahip olduğunuz mu ? Bulunduğunuz çevreden sahip olduğunuz mu ? Aldığınız eğitimle oluşturduğunuz mu ? Yoksa bu etkenlerin bileşkesi mi ? Ve herkes te aynı seviye ve kalitede olmayan akıl. Dediğim gibi çok zor.

Gösterilmek isteneni yada söylenmek isteneni herkes aklı oranında kavrar demek daha uygun olur sanırım. Evrensel zeka bizlere her söyleneni ve  her gösterileni doğru anlama  aklı ve yeteneği versin…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder