28 Kasım 2017 Salı

ÇAKRA NEDİR ? (DERLEME ) (https://onedio.com/haber/13-adimda-cakra-nedir-nasil-dengelenir--516468 )






Doğu tıbbında yaygın kabul gören bir teoriye göre, etten kemikten olan maddi bedenimizden başka bir de enerji bedenimiz var. Kanın bedenimizde dolaştığı gibi, enerji de bu enerji bedenimizde dolaşıyor. Enerji düzgün akmadığında fiziksel ve ruhsal hastalıklar ortaya çıkabiliyor ve tedavi de akışın tekrar sağlanması ile gerçekleşiyor.   
Enerji beden kuramına göre bedenin dışında aura, magen gibi koruyucu katmanlar var. Teşhis, tedavi ve koruma çalışmaları buradan yapılabiliyor. Asıl enerji istasyonları ise çakralar. Bedenin orta hattında bulunan çakralar, güçlü enerji merkezleri. Çakra, Sankskritçe çark demek. Enerjinin bu merkezlerde çark gibi döndüğüne inanılıyor. Çakralarımız uyumlu dönmediğinde de enerji akışı sekteye uğruyor. Buna neden olan sebepleri bulup, yok etmek gerekiyor. 
Şimdi kısaca vücudumuzdaki 7 temel büyük çakrayı ve enerji akışını dengelemek için yapabileceklerimizi aktaracağız.

1. Kök çakra: Maddiyat ile ilişkimiz
Kuyruk sokumunun tam ucundaki bu çakra dünyevi işler müdürüdür. Yeryüzüne doğru kırmızı bir ışık sütunu olarak imajine edilir. İyi çalışan bir kök çakrayla dünyaya sağlam bir şekilde kök salarız. Fırtınalarda uçup gitmemek, hızlı değişimlere uyum sağlamak, hayattaki haklarımızı sahiplenmek ve maddi kazanımlar bu çakradaki enerjinin dengeli olması ile mümkündür. Fazla çalışan kök çakra maddiyata aşırı düşkünlük,  zayıf kök çarka ise maddi zafiyet ve bu dünyaya ait hissedememe ile ilişkilidir.

2. Mide çakrası: Libido kuramları
Göbek deliğimizin iki parmak altında bulunan bu çakramızın diğer adı sakral çakradır. Rengi turuncu olan bu çakradaki enerji ile cinselliğimiz, iştahımız, yaratıcılığımız gerçeklenir.  Yaşamdan haz alabilmek bu çakranın düzenli çalışması ile mümkündür. Yemek, cinsellik, sosyal ve zihinsel eylemlerden neşe ve mutluluk duymak için bu çakramız dengeli olmalıdır.  Fazla çalıştığında hazlara aşırı düşkünlük, az çalıştığında ise zihinsel ve cinsel zafiyet ortaya çıkar.

3. Güneş sinirağı çakrası (solar pleksus) : Güç benimle
Göbek deliğimizin üç parmak yukarısında bulunan bu çakranın rengi sarıdır ve  güç ile ilişkilidir. İrade gerektiren konular, cesaret, kendinden eminlik  bu çakrayla ilgilidir. Ayrıca etraftaki diğer enerjilerin alımlandığı bir kapı vazifesi görür. Empati burayla ilgilidir. Dengeli olması, güçlü, farkında ve saygılı olmayı beraberinde getirir. Az çalışması depresyon,  çok çalışması kontrölcülük, empati yoksunluğu ve şişmiş ego ile ilişkilenmektedir.

4. Kalp çakrası: Sevginin adresi
Göğüs kafesimizin ortasında kalbimizin yanında yer alır. Rengi yeşildir. (Pembe de bu çakranın renk frekansıdır.)  Evrenin en önemli prensibi sevginin ikamet ettiği yerdir. Birlik bilinci bu çakrayla ilişkilenir.  Dengeli çalışan bir kalp çakrası, kendini sevme, huzur, insanları olduğu gibi kabul etme ve onları sevebilme yetisi ile ilişkilidir. Az çalışan bir kalp çakrası sevme ve sevilme yoksunluğuna işaret eder. Çok aşırı çalışan bir kalp çakrası ise aşırı hassasiyet ve başkaları için kendini feda eden bir karakter geliştirmeye yol açar.

5. Boğaz çakrası: İfade alanı
Boğazımızın vücudumuzla birleştiği yerdedir. Mavi renklidir.  İfade ve iletişim merkezidir.  Boğaz çakramız kendimizi ifade etme alanımızdır. İfade tarzı olarak konuşmak, yazmak, dans etmek, resim yapmak hatta tweet atmak da boğaz çakrasıyla ilişkilidir.  Çok çalışması gereksiz boş konuşmalarla, dedikodu yaparak enerji tüketmekle, az çalışması ise ifade sorunları ile ilişkilidir.
6. 3. Göz çakrası: Sezgiler
İki kaşın ortasından bir iki parmak yukarıdadır. İndigo mavi-mor renktedir. Sezgiler, öz farkındalık,  düşünce sağlığı ile ilişkilidir. Dengeli olduğunda beynin iki lobunun da dengeli, iyi ve berrak çalışmasını sağlar. Gerçeği burada duyumsar, işleme geçirdikten sonra gerçekliğimizi oluştururuz. Az çalışan bir üçüncü göz manevi eksikliği, hayal gücü yoksunluğunu ve basiretsizliği getirir. Çok çalıştığında ise fazla hayalci, aşırı maneviyat peşinde ve orada olmayan şeyleri de görebilen biri olma tehlikesini doğurur.

7. Taç çakrası: Ruhaniyat
Bebekken bıngıldağımızın olduğu yerde, kafamızın tepe noktasında, gökyüzüne doğru uzanan bir enerji sütunudur. Rengi menekşe rengi veya  beyaz -altın sarısı olarak imajine ediliir.  Bu çakra edebi gerçek, ruhsal olgunluk, yüksek benlikle ilişkilidir. Taç çakranın dengeli çalışması hayat amacını bulmak ve ona uygun yaşamakla ilişkilidir. Fazla çalışan bir taç çakranın dünyadan el etek çekmeye götürdüğü söylenir. Az çalışması ise yaşamın anlamsızlıklar silsilesi olarak görülmesi, ruhaniyatın ve maneviyatın reddi, maddiyata aşırı düşkünlük olarak tezahür eder.




 

Çakra Nedir, Çakralar Nasıl Açılır? 
(http://www.aysetolgaiyiyasam.com/cakra-nedir-cakralar-nasil-acilir)





Çakra, Sanskritçe’de tekerlek manasına gelmektedir. Genellikle ateş çarkı olarak ifade edilmektedir. İnsan bedeninde, çakra olarak bilinen; yedi temel enerji merkezi bulunmaktadır. Bu enerji merkezleri; hormonal salgı bezleri ve büyük sinir ağlarının üzerinde bulunmaktadır.
Çakraların aktive edilmesi yoga ile daha kolay ve daha sağlıklı olmaktadır. Yoga asanalar ve nefes teknikleri ile çakralar aktive edilir. Çakralar ne kadar açıksa, enerji akımı da o kadar fazladır ve kişi o kadar sağlıklıdır.
Her bir çakra, büyüme ve sağlık ile ilgili hormonal bir sistem tarafından kontrol edilmektedir. Bu salgı bezlerindeki ağırlaşma ya da bozulma durumunda; ruhsal açıdan hemen etkilenme söz konusu olmaktadır. Salgı bezlerinin yani çakraların durumuna göre öfkeli, korkulu ya da karamsar olunabilmektedir. Zihin, beden ve ruhun iyileşmesi için en etkin ve en önemli faktördür.
1. ÇAKRA
Kök çakra olarak 1. Çakra, Kırmızı renkli olup yeteneği kabullenmedir. Çakra algılaması; dokunma, hareket ve varlıktır. Kişi bu çakrasını; denge, titreşim, tüylerin diken diken olması, enerji akışı ya da fiziksel olarak zevk alma anında hissedebilir. Çakranın güçlendirilmesi; yürüme, meditasyon, dokunma ve derin gevşeme ile gerçekleşmektedir. Elementi topraktır. Kızma, gücenme ve sertlik bu çakranın olumsuz etkilenmesine yol açar.
Çakra nerede bulunur?
Boşaltım organlarının yer aldığı kasıklar, omurganın en altında, bağırsakların ve anüsün birleştiği alanda bulunmaktadır. Alışkanlıkların ve otomatik davranışlarının temelini oluşturur. Bilinçaltını ifade ettiği için oldukça önemlidir.
Çakranın dengesi olduğu nasıl anlaşılır?
Şayet 1. Çakra dengesizse kişi bu aşamada; kapalı ve bloke edilmiş hissedebilir. Hayat enerjisi yavaş yavaş solmaya başlar. Fiziksel aktivitelerden kaçar ve kendini sürekli hasta hisseder.
Sürekli olarak kızgınlık yaşanır. 1. Çakranın tam tersi yani gölge duygusu olduğu için de çakranın asıl yeteneğinin üstü örtülmüş olur.  Birinci çakra uyandırıldığında ise, kişi kendini yenilenmiş hisseder.

2. ÇAKRA
İkinci Çakra,  cinsel çakra olarak tanımlanır. Kişinin ikamet ettiği yeri ifade eder. Dalak, pankreas ile yakından ilişkilidir. Bulunduğu bölge ise cinsel organlardır. Bedendeki kontrol edilemeyen eylemler, cinsel dürtüler ile ilgilidir. Yeteneği ise yaratıcılıktır. Rengi portakal rengidir. Ters yani gölge duyguları ise; aşırı uçlar ve suçluluk hissidir. Elementi sudur. Duygusal olarak fark edilir. Meditasyon yöntemi ise esenliğin rahatlatıcı duyusu üzerine yapılmaktadır.
Cinsel doyum sırasında insan tıpkı yağmur bulutları gibi yüklenir ve ardından boşalır. Bu sırada vücut, enerji ile doludur. Tıkanık enerjiler açılır. Bu sebeple de cinsel doyum fiziksek sağlık için oldukça önemlidir. Egoyu terk etme manası da taşımaktadır. Teklikten çıkmak ve bütün olmayı temsil eder.
Çakranın dengesiz olduğu nasıl anlaşılır?
Bu çakranın kapalı olması durumunda; kasık merkezinde bulunan blokajlar kapanır. Eşinden cinsel açıdan beslenme alamayan kadınlar, fiziksel doyum yaşayamadığı için cinsel organı ile bağlantı kuramaz. Bu sebeple de cinsel ilişkiden zevk alamaz. İlişkisinde üstte olmayı sever ve kontrolcüdür. Sağlıklı ilişkilerde ise bu durum değişmektedir. Kadın kabullenici ve sakin olabilir. Kasık çakrası, gerçek sevgi ve ilgi ile yavaşça açılmaktadır.
Erkeğin bu çakrası kapalı olduğunda ise erken boşalma ya da ereksiyon problemleri meydana gelebilir. Enerji sürekli olarak tutulduğu için tıkanıklık ve geriye doğru akış söz konusu olur. Bu sebeple de enerji penis yerine sırtta bulunan 2. Çakraya ulaşır ve bu durumda erkek cinsel ilişkiden soğuyabilir.
Gerçek anlayış, sevgi, eşit paylaşım ve saygı ile çakraların temizlenmesi mümkündür. Gerçek bir iletişim sonucunda cinsellik de güç kazanacaktır.
Çakradaki sorunların belirtileri ise:
Adet döneminin sancılı geçmesi,
Kısırlık,
Böbrek ve mesane problemleri,
Yumurtalık kanseri,
Hormonal dengesizlikler olarak sayılabilir.
3. ÇAKRA
Üçüncü çakra ise solar plexus çakrası olarak adlandırılır. Akli ve zihinsel süreçleri düzenlemektedir. Kalp ile yakından ilişkili olan bu çakra, hayal gücümüzü tamamlar ve bir şeye inanıp başarmayı simgeler. Rengi sarıdır ve yeteneği kararlılık, iradedir. Ters yani gölge duyguları ise; öfke, açgözlülük ve hırstır. Sezgilerle algılanan bu çakra, meditasyon yaparken zihnin tek noktalı olmasına odaklanma ile keşfedilebilir.
Nerede bulunur?
Göbek deliğinin tam üzerinde bulunmaktadır. Böbreküstü bezleri, karaciğer ve bedendeki tüm sindirim sistemlerini kapsarken, adrenalin bezleri ile ilişkilidir.
Çakra ne işe yarar?
Örnek olarak kişi rejim yapmak ya da sigarayı bırakmak istiyorsa, 3. Çakra enerjisine çalışmalıdır. Bu enerjinin hayata girmesi ile, denetim konusunda güç kazanılacaktır.  Göbek çakrasının ilginç işlevi de aslında kalp çakrasının görevi olan solunumdaki rolüdür. Akciğerler kalp merkezinde olsalar da diyafram, akciğerlerin altında olan kaslar göbek bölgesinde bulunur.
Çakrayı açmak için:
Ayaktra dik bir pozisyonda durun. Ardından sert ve kalın bir kitabı karnınıza ve göbek deliğinize bastırır gibi açık olarak tutun. Nefes alırken kitabı karnınıza doğru itin. Nefes verirken, karnınız boşalacak ve bu aşamada kitabı sırta doğru çekin.  Kişi sinirlendiğinde; midenin bulandığı ya da yandığı bilinir. Bu çakra, tamamen bu duygularla ilgilidir.

Üçüncü çakra için yoga!
Yoga ve nefes teknikleri, 3. Çakranın temizlenmesine ve açılmasına yardımcı olacaktır. Kronik sırt, boyun ve bel ağrılarından yoga sayesinde kurtulmak mümkündür. Kararlılığı korumak adına yoga esneme duruşları oldukça önemlidir. Öfke, ilk olarak kendini karaciğerde gösterir.  Karaciğer endokrin bezidir ve kanımızdaki zehirleri atmak için iyi bir filtredir. Örnek olarak yoğun stres altında çalışıyorsanız bu durumda karaciğer kötü çalışacak ve siroz, hepatit gibi hastalıklar meydana gelebilecektir. Karaciğerin temizlenmesi için pancar, pancar yaprağı ya da pancar suyu içilebilir.  Bunun dışında; Japon turpu yemek, yogi çayı içmek önerilmektedir.
4. ÇAKRA
Dördüncü çakra, kalp çakrası olarak ifade edilmektedir. Yeteneği; şefkat, sevgi ve muhabettir. Rengi yeşil ve pembedir. Gölge duyguları ise korku, bağımlılık olarak ifade edilir. Elementi havadır. Çakra yalnızca sevme duygusu ile algılanmaktadır.
Bedenin en güçlü çakrasıdır. Kanın, bedendeki her organı beslenmesi ile tüm vücuda yayılır. Farkındalık sayesinde tek yerine bütünlük anlayışını fark etmeyi sağlar.
Korku 4. Çakrayı kapatır!
Korku, dördüncü çakranın gölge duygusudur. Korku arttıkça çakra kapanır. Kalp rahatsızlıklarının, akciğer hastalıklarının ve göğüs kanserinin bu bölgede olduğunu bilirseniz korku ve bağımlılığın insan öldürme sebepleri de anlaşılabilir.
5. ÇAKRA
Beşinci çakra, boğaz çakrasıdır. Sesimizin bulunduğu ve dürüstlük yeteneğine sahip bir çakradır. İletişim ve ifade gücünü temsiz eder. Tiroit bezlerine yakın konumda bulunur.  Rengi mavidir. Ters yani gölge duyguları ise; inkar, yalanlama ve sertliktir.  Meditasyon yaparken ses inleme yöntemi ile uyarılır.
Kendiniz olmak için 5. Çakranızı açın!
İnsanın kim olduğunu anlaması ve gerçek sesini kendisinin duyması için 5. Çakranının uyarılması gerekmektedir.  Sözlerin gücü, her şeyi değiştirebilir. Örnek olarak oldukça gergin bir ortamda, yapılan espri ya da içtenlik, tüm gergin havayı değiştirebilir. Kişinin bunu kendi hayatında yapması ise oldukça önemlidir.
Çakranızı açmak için:
Boğaz çakrasını açmak için doğruyu söyleme ve dürüst olma yeteneklerin geliştirilmesi gerekmektedir. Tedavi için ve çakranın uyarılması için kulağa hoş gelen ve rahatlatıcı etki olan müzikler ve yoga çalışmaları yapılabilir.
6. ÇAKRA
Altıncı çakra, üçüncü göz çakrasıdır. Kendin olma, kendinin farkına varma, huzur ve zihin gücü ile yakından ilişkilidir. Seratonin yani mutluluk hormonu salgılayan hipofiz bezinin bulunduğu alanda yer almaktadır. Rengi çivit mavisidir. Yeteneği sezgi gücüdür. Yogiler, üçüncü göz noktası adı verilen kaşların arasındaki noktalarda bulunmaktadır. Bunalım ve zihinsel karmaşa gölge duygularıdır.
Altıncı çakranın bozulması:
Altıncı çakra ters yöne hareket ediyorsa, kişi zihinsel kavramlar hakkında kendini kafası karışmış bulabilir. Gerçeklik hakkında düşünceleri değişmiştir. Olumsuzluk ve yapaylık hakimdir. Tıkanık ve zayıfsa çakraya enerji akışı az olduğu için kişinin yaratıcı fikirleri engellenmiş demektir. Eğer çarka güçlü bir şekilde saat yönüne tersse kişi olumsuz fikirler yaratma da yeteneklidir
Yoga ise, sezgi gücünün gelişmesini sağlamaktadır. Yapılan her yoga, bir adım daha ileri gitmemizi sağlamaktadır.
7. ÇAKRA
Tepe çakrası olarak adlandırılmaktadır. Bu çakra, beynin işleyişinin yanında sinir sistemi, iskelet sistemi ve dolaşım sistemi de dahil olmak tüm bedeni etkiler.  Rengi mordur. Yeteneği sınırlandırılmamaktır. Acı, ıstırap ve keder gölge duygularıdır.
Çakra kapalı ise:
Çakranın kapalı olması durumunda kişi ruhsal olarak dengede değildir ve kozmik histen uzaktır. 7. Çakra ne kadar açıksa, kişi kendini ruhunu ve evreni o kadar tanıyordur.
Yogi dilinde elektromanyetik alan denilen alanı içerir. Bu bizim fiziksel bedenimizi çevreleyen auramızdır.İnsanın aydınlanma yeteneği de bu çakradan gelmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder