10 Aralık 2017 Pazar

EVRENİN GİZEMLERİ



Sırp asıllı Amerikan vatandaşı Nikola Tesla (1856-1943)  “Evrenin gizemini anlamak istiyorsanız enerji, frekans ve titreşim yasalarıyla düşünün.” demiş.

Bizler bilim insanı değiliz, herkesin bilim insanı olması da beklenemez, Tesla’ nın bahsettiği gizemleri belki kendini fizik ilmine atayanlar/ araştıranlar daha yakinen keşfedebilir/ keşfetmiştir. Bizler sıradan insanlar olarak, belki bilim insanı olduğunu ispatlamış insanların, bilim odaklarınca, onaylanmış bilimsel bulgularını takip ederek bu gizemleri anlayabilir/ algılayabiliriz.

Bildiğim kadarıyla, makro  sınırlarının keşfi 1990 yılında uzaya gönderilen Habl teleskobunun süresiz seyahati ile ivme kazanmış ve keşif devam etmektedir, mikro evrenin sınırlarının keşfi de Tanrı parçacığı denilen higgs bozonu araştırması ile zirvededir.

Mesafeyle ilişik bu gizemli keşifler, insanoğlunun bilimsel keşifleri yaparken faydalandığı alet ve benzerlerindeki  buluşları ilerledikçe artacaktır. Yani basit bir uçak ile 9-10.000 mt mesafeye kadar gidebiliyorken, güneşten aldığı elektrik enerjisi ile neredeyse sonsuza doğru seyahate devam eden/ edebilecek ve çektiği resimlerle bazı diğer bulgu neticelerini güncel olarak dünyadaki hareket merkezine gönderen bir teleskop, yada atom altı parçacığı olan nötrino ve protinodan daha küçük higgs bozonu parçasının yakalanışını tespit etmeye çalışan bir elektron mikroskobu ?

Ben inanıyorum ki bir gün gelecek galaksileri yutan karadelikleri, hiper galaksi kuşağı içindeki bazı galaksilerde mevcut bizim yaşamlarımıza eşdeğer yaşam formlarını,  yaşayan diğer  varlıkları keşfedeceğiz.

Ancak evinizdeki yada elinizdeki bir telefon, bir radyo ya yada televizyona gelip sese ve görüntüye dönüşen, ses ve görüntü dalgaları, frekans ve titreşimlerin çevrelerinde oluşturdukları etkiler, oluşum ve etki nedenlerini çok detaylı bilmesekte ortaya çıkmalarını inceliyebiliyoruz.
Teslanın bahsettiği bu olsa gerek, etkiyi yaratan kaynakla etkinin ortaya çıktığı yer arası hatrı sayılır mesafe içermesine rağmen, kaynak çalıştırıldığı anda binlerce km. ötede ses ve görüntü ortaya çıkıyor. Ve Albert Einstein’ nın şu sözü akıldan çıkmıyor

“Hayat iki şekilde yaşanır: Ya hiç mucize yokmuş gibi, ya da her şey birer mucizeymiş gibi…”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder